Jejak Pemain Faiz Subri

Asalamualaikum

Bagi segmen pertama Jejak Pemain ini ini kami memilih pemenang Anugerah FIFA Puskas iaitu Faiz Subri.

download
Bersama Trofi Anugerah Puskas

Pemain ini sudah menjejak usia 29 tahun dilahirkan pada  8 November 1987,di Ayer Hitam,Kedah.Berketinggian 172 CM.Beliau boleh bermain sebagai pemain syap,pemain tengah menyerang dan juga penyerang.Beliau juga mempunyai kepakaran sepakan percuma dan sepakan sudut.Memakai nombor jersi 13.

Faiz bermain bersama skuad muda Kedah FA dari 2006 hingga 2009. Dia beralih ke KSK Tambun Tulang, sebuah kelab di Perlis pada 2009 yang bermain di Liga FAM.Beliau Berjaya membuat 14 penampilan dengan menjaringkan 6 gol.Selain itu beliau juga bermain untuk  skuad Piala Emas Raja-Raja Perlis. Kemudian Faiz bersama skuad Perlis FA pada awal 2010.Bersama Perlis nama beliau semakin dikenali ramai dengan membuat 44 penampilan dan menjaringkan 8 gol.

su_05.1
Faiz ketika beraksi untuk Pasukan Perlis

Musim 2012, Faiz menandatangani kontrak satu tahun dengan pasukan T-Team FC.Bersama T-Team beliau telah menjaringkan 11 gol dalam 36 penampilan. Pada bulan April 2013, Faiz menyertai pasukan Kelantan FA. .Berjaya menjaringkan 5 gol dalam 28 penampilan bersama Kelantan. Selepas beliau menabur bakti bersama Kelantan  beliau menyertai Terengganu FA.

Faiz kemudiannya menandatangani kontrak bersama Pulau Pinang FA untuk musim 2015. Beliau membantu Pulau Pinang dinaikkan ke Liga Super Malaysia 2016 selepas muncul naib juara Liga Perdana Malaysia 2015.Detik bersejarah dalam hidup beliau berlaku pada pertemuan Liga Super antara Pulau Pinang menentang Pahang yang mana beliau telah menjaring gol ajaib dari sepakan percuma dan telah tular di media sosial tentang sepakan yang melanggar hokum fizik tersebut.Gol beliau telah dicalonkan dalam senarai 3 terakhir untuk anugerah Puskas

images

 

Pada 9 Januari 207 Beliau telah dinobatkan selaku pemenang Anugerah FIFA Puskas yang dilangsung di Zurich.Beliau telah menerima anugerah daripada Penyerang tersohor dunia iaitu Ronaldo D Nazario

download (1)

Kami di We Are Northern Lion dengan ini mengucapkan selamat maju jaya kepada Faiz.

Sekian

Sumber:Wikipedia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: